Balansblok

In 10 digitale groepssessies werken aan herstel

Wat je gaat leren

Beschrijving

De bijeenkomsten zijn gericht op het vergroten van de mentale balans, door het versterken van de psychologische basisvaardigheden.

De ervaring leert dat hier vaak onvoldoende aandacht voor is geweest in ons leven. Want, hoe ga je om met het jezelf en je emoties? Hoe verbeter je je nachtrust? Wat is voor jou belangrijk in het leven? Kun je je gedachten en gevoelens beïnvloeden? Hoe voel je je verbonden met anderen? En waar begin je eigenlijk?
In het balansblok hebben we aandacht voor de basis van mentale gezondheid en krijg je praktische handvatten om een begin te maken (of door te gaan) met je herstel.

We maken gebruik van kennis en ervaring uit de specialistische GGZ en werken met bewezen effectieve methoden.
We hebben aandacht voor slaap (vanuit de cognitieve gedragstherapie), leefstijl, emoties en emotieregulatie en relaties. Ook behandelen we theorieën over herstel van mentale klachten. De bijeenkomsten vormen ook een goede basis voor verdere behandeling, waarbij je sneller tot de kern zult kunnen komen.
Je hoeft voor het balansblok geen voorkennis te hebben, de bijeenkomsten zijn toegankelijk voor iedereen.

De sessies vinden plaats in een veilig online omgeving, waar je samen met anderen leert en groeit. Door de interactieve opzet ervaar je steun en herkenning van anderen die hetzelfde pad bewandelen. Samen werken jullie aan persoonlijke groei, waardoor je beter voorbereid bent op verdere herstel- of behandeltrajecten.

Met dit programma maak je een belangrijke stap richting mentale balans en een veerkrachtiger leven.

Cursus inhoud

Het Balansblok bestaat uit tien online groepssessies van twee uur, begeleid door twee deskundige trainers. Dankzij de kleine groep kun je ervaringen delen en herkenning vinden bij anderen.

Belangrijke informatie

  • Geen vervanging voor GGZ-behandeling
    Het Balansblok biedt ondersteuning en zelfhulp in de vorm van een generiek, cursorisch programma en het is geen behandeling. Het is dan ook geen vervanging voor GGZ-behandeling of medische zorg.

  • Evidence-based aanpak
    De inhoud is volledig gebaseerd op best-practices uit de specialistische GGZ, gebaseerd op wetenschappelijk onderbouwde methoden.

  • Geen behandelovereenkomst
    Het Balansblok is een module, waarbij er geen behandelverantwoordelijkheid wordt overgenomen van andere zorgverleners (huisarts, POH-GGZ, andere behandelaren in of buiten de GGZ). De sessies worden geleid door trainers met relevante kennis, maar ze zijn niet BIG-geregistreerd.

  • Voorwaarden voor deelname
    Het Balansblok is toegankelijk voor iedereen. Wel moeten de sessies helpend zijn voor al onze deelnemers. Wanneer onze trainers inschatten dat deelname niet helpend en/of passend is, kan deelname gestopt worden.
    Ook bij het niet respecteren van onze huisregels, kan deelname gestopt worden.

  • Crisis? Neem direct contact op
    Bij een noodsituatie of crisis adviseren we contact op te nemen met je huisarts of huisartsenpost.
    • Bel jouw huisarts of diens vervanger. De huisarts verwijst je zo nodig naar de crisisdienst.
    • De Luisterlijn (088 0767 000). De luisterlijn is dag en nacht bereikbaar voor een luisterend oor.
    • 113 zelfmoordpreventie (0800-0113): eerste hulp bij levenspijn, 24 uur per dag. Voor mensen die denken aan zelfdoding.
    • In een noodgeval bel je 112.

Dit initiatief wordt ondersteund door:

Inschrijven

Inschrijven voor 10 digitale groepssessies waarin je gaat werken aan herstel